startersaftrek, heb ik daar recht op?

Als beginnend ondernemer/starter heb je onder bepaalde voorwaarden recht op een extra aftrekpost. Deze extra aftrekpost wordt ook wel de startersaftrek genoemd. Met deze aftrek verlaag je de winst uit onderneming en daardoor betaal je minder belasting. Om in aanmerking te komen voor deze extra aftrekpost moet je voldoen aan een aantal voorwaarden:

  1. Je hebt rechts op de zelfstandigenaftrek (je bent ondernemer voor de inkomstenbelasting en je voldoet aan het urencriterium).
  2. Je hebt de zelfstandigenaftrek de afgelopen 5 jaar slechts 2 keer gebruikt.
  3. Je was de afgelopen 5 jaar niet elk jaar ondernemer voor de inkomstenbelasting.

De startersaftrek bedraagt € 2.123 en deze aftrek wordt toegepast in de aangifte inkomstenbelasting. Het is dus niet nodig om de startersaftrek afzonderlijk aan te vragen.

Heb je op 1 januari de AOW-leeftijd? Dan is de startersaftrek slechts € 1.062.

Als je niet voldoet aan bovenstaande voorwaarden, dan is er dus geen recht op de startersaftrek. Stel dat je niet voldoet aan het urencriterium en je behaalt een winst van € 50.000. Na toepassing van de MKB-winstvrijstelling en de heffingskortingen bedraagt de belastingdruk ongeveer € 13.500. Als wel wordt voldaan aan het urencriterium dan is er dus recht op startersaftrek (en zelfstandigenaftrek). Na toepassing van de zelfstandigenaftrek, startersaftrek, MKB-winstvrijstelling en de heffingskortingen moet in totaal € 10.000 belasting betaalt worden. Een belastingbesparing van € 3.500.

Wil je meer weten over de startersaftrek of andere onderwerpen. Neem gerust contact met mij op.

Afbeelding startersaftrek

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *