Urencriterium

Je hebt vast wel eens gehoord over het urencriterium. Wat is het urencriterium en wat voor voordelen heeft dit voor jou als ondernemer?

Als ondernemer voor de inkomstenbelasting kan je in aanmerking komen voor bepaalde ondernemersaftrekken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Om in aanmerking te komen voor deze voordelen moet voldaan worden aan het urencriterium. Je moet voldoen aan de volgende voorwaarden:

  1. Je besteedt in een kalenderjaar minimaal 1.225 uur aan jouw onderneming.
  2. Je moet meer tijd besteden aan jouw onderneming dan aan andere werkzaamheden (bijvoorbeeld een andere baan in loondienst).

Was je in één van de vijf voorafgaande jaren geen ondernemer, dan is voorwaarde 2 niet van toepassing.

Ik ben gedurende het kalanderjaar gestart met mijn onderneming. Hoe moet ik dan omgaan met het urencriterium? Als je in de loop van het jaar gestart bent met jouw onderneming, dan moet je toch minimaal 1.225 uur besteed hebben aan jouw onderneming. Dus de eis van 1.225 uur wordt niet naar rato verdeeld over de maanden.

Welke uren tellen mee voor het urencriterium? In principe mag je alle zakelijke uren meetellen. Besteed je tijd aan het maken van offertes, de financiële administratie of het maken van een website dan mogen ook deze uren meegenomen worden.

Als je tijdelijk even geen werkzaamheden hebt verricht als het gevolg van zwangerschap dan tellen de niet-gewerkte uren over totaal 16 weken toch mee als gewerkte uren.

Als de Belastingdienst twijfelt of jij voldoet aan het urencriterium moet jij aannemelijk kunnen maken dat je voldoende uren hebt besteed aan jouw onderneming. Hard bewijs is niet vereist, maar een urenstaat is wel aan te bevelen

Door het Coronavirus is het wellicht niet mogelijk om aan het urencriterium te voldoen. Lees hier meer over in het volgende nieuwsbericht:

Versoepeling urencriterium ⋆ Joris Breda – De Online Boekhouder

Heb je een vraag over het urencriterium of andere ondernemen? Neem gerust contact met mij op.

Urenregistratie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *