De kleineondernemersregeling wordt ook wel de KOR genoemd en is sinds 1 januari 2020 aangepast ten opzichte van de oude regeling. De oude regeling was volgens de Belastingdienst te gecompliceerd en moest duidelijker en eenvoudiger zijn.
Er zijn bij de kleineondernemersregeling slechts twee regels, namelijk:
- Uw bedrijf staat in Nederland.
- U heeft minder dan 20.000 euro aan omzet per jaar.
De oude regeling was alleen van toepassing op de eenmanszaak of vennootschap onder firma. De nieuwe kleineondernemersregeling mag dus door alle bedrijven worden toegepast, dus ook als er bijvoorbeeld sprake is van een besloten vennootschap.
Omzetbelasting
Als er gebruik wordt gemaakt van de kleineondernemersregeling dan is het niet meer toegestaan om btw in rekening te brengen. Het is niet meer nodig om een periodieke aangifte omzetbelasting op te stellen en in te dienen. Dit betekent dus ook dat je geen btw meer kan terugvragen. Als je een computer koopt, je huurt een ander bedrijf in of je krijgt een factuur van de boekhouder. De btw op deze facturen kan je niet meer terugvragen.
Termijn van drie jaar
Als je kiest voor de kleineondernemersregeling dan moet je rekening houden dat deze keuze drie jaar geldig is. Simpel gezegd, je zit drie jaar vast aan deze regeling. Daar is één uitzondering op gemaakt: als gedurende drie jaar de omzet boven de 20.000 euro komt, dan vervalt de regeling en ben je dus verplicht om btw in rekening te brengen en om de periodieke aangifte omzetbelasting op te stellen en in te dienen. Blijf je onder de omzetgrens van 20.000 euro dan blijft de regeling dus drie jaar van toepassing. Heb je het voornemen om volgend jaar veel te gaan investeren? Dan kan de btw niet teruggevraagd worden als je van deze regeling gebruik maakt.
Wanneer is de kleineondernemersregeling aantrekkelijk?
Heb je een onderneming met een omzet van minder dan 20.000 euro en verricht je grotendeels zaken met consumenten dan is deze regeling erg handig. Immers de btw die je aan consumenten in rekening brengt kunnen zij niet terugvragen. Als je gebruik maakt van deze regeling hoef je dus geen btw in rekening te brengen en ben je relatief goedkoper voor consumenten. Wijzig je jouw tarieven niet, dan hou je meer geld over omdat je de btw niet hoeft af te dragen aan de Belastingdienst.
Verricht je werkzaamheden voor andere ondernemers dan is het meestal geen goed idee om de kleineondernemersregeling toe te passen. Immers ondernemers kunnen btw terugvragen. Echter omdat jij gebruik maakt van de kleineondernemersregeling kunnen jouw klanten geen btw terugvragen en zijn ze duurder uit.
Hoe bepaal ik de grens van 20.000 euro?
Bij het bepalen van de omzetgrens van 20.000 euro moet je rekening houden dat niet alle omzet meegenomen hoeft te worden in de berekening of je voldoet aan de omzetgrens van 20.000 euro. Omzet die gemaakt wordt uit leveringen en diensten die zijn vrijgesteld van btw tellen niet mee voor de berekening van de omzetgrens van de kleineondernemersregeling. Heb je hulp nodig om de omzetgrens van 20.000 euro te bepalen, neem contact met ons op.
Dus ik hoef geen administratie meer te voeren?
Wij horen heel vaak dat er geen administratie gevoerd moet worden omdat gebruik wordt gemaakt van de kleineondernemersregeling. Dat is niet juist. Voor de omzetbelasting is het niet meer nodig om een administratie bij te houden, echter voor de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting moet een deugdelijke administratie aanwezig zijn. Je hebt dus altijd een administratie nodig.
Aanmelden kleineondernemersregeling
Je kan je aanmelden voor de kleineondernemersregeling via het aanmeldformulier van de Belastingdienst. Het aanmeldformulier moet uiterlijk vier weken voor de ingangsdatum van het aangiftetijdvak waarin je de kleineondernemersregeling wilt laten ingaan, door de Belastingdienst zijn ontvangen.
Wil je meer weten over de kleineondernemersregeling of andere onderwerpen. Neem gerust contact met ons op.